22 december 2014

Bästa receptet på glögg!

Glöggen förknippar vi med advent och lucia och vi själva kokar den i början av december. Men när jag var barn var det framför allt till julafton vi kokade glögg.

Glögg recept


Vi har kokat glögg efter samma recept så länge jag kan minnas. Med det här receptet blir glöggen stark och söt och den hör till vår familjs verkliga traditioner. Glöggrytan i koppar är också arvegods och för att det ska se fint ut när man lyfter på locket lägger vi i inte bara i mandel och stjärnanis utan också äppelskivor stansade med pepparkaksmått. Man måste dock vara försiktigt med stjärnanisen. Den är väldigt stark och kan faktiskt slå ihjäl glöggsmaken om den får ligga i för länge. Toppa bara med den strax innan servering.

Gammal glögg

Jag fick frågan på Instagram om receptet och lovade lägga ut det på bloggen. Vårt recept har sina rötter i apoteksvärlden och därför är ingredienserna till glöggen i gram, på sant apotekarvis! Grundreceptet är såhär:

600 gr vatten
600 gr socker
600 gr rött vin
600 gr sprit

Den sprit som  användes i originalreceptet är den 95% apotekarspriten men glöggen blir så stark att man storknar redan av de varma ångorna när man hettar upp glöggen. Numer använder vi renat.

Vi brukar göra 4-dubbel sats och då tar man, omvandlat till liter: 2,4 liter vatten, 2,8 liter socker, 2,4 liter rödvin av bättre sort, 2,4 liter renat.

Häll i vattnet i en stor kastrull, typ syltkittel och mät hur högt upp på kastrullkanten som vattnet går. Vi mäter med en träslev och ristar en skåra vid vattenkanten. Ha i sockret. Då stiger vattennivån och nu ska sockerlagen koka tills dess den kokat ihop till ursprungliga vattennivån. Häll därefter i sprit och rödvin.

Nu är det dags att krydda glöggen. På apoteken tillverkades förr en kryddblandning som kallades Tinctura Aromatica. Denna tinktur var "magstärkande" och de äldsta kända receptet är från 1775. Då användes bland annat måtten uns och drakmer. 


1/2 unsVit kanel
1/2 unsKanel
1/2 unsGalangarot
drakmerKardemumma, skalad
libraSprit


Apoteket har fortsatt tillverka denna tinktur och nu kallas det rätt och slätt Aromatisk Tinktur.

Glöggkrydda

Apotekets Aromatiska Tinktur är ett extrakt av 2,5 g kryddnejlika, 2,5 g kardemummafrön, 2,5 g ingefära och 10 g ceylonkanel med 63%-ig sprit till 100 g. Jag måste erkänna att vi aldrig ens försökt att göra egen tinktur och vi köper med gott samvete den färdigblandade tinkturen. Men det måste vara Apotekets. Den glöggkrydda som säljs på andra apotek smakar inte det samma. 

Men historiskt har det ju gjorts glögg utan inblandning av apotek. Varmt kryddat vin har förekommit långt tillbaka i tiden. 


Ernst Kirchsteiger

Ernst ger i sin kokbok "Jul med Ernst" tips på hur man kan göra glögg på gammalt vis. Då såldes socker bara som sockertopp och att långsamt smälta sockret och låta det sippra ner i det kryddade vinet är ju ett spektakulärt och spännande sätt att koka glögg. 

Men vi håller oss till vårt gamla apotekarrecept även om det lockar att testa Ernst recept.

Ha en bra dag!

gg Glöggrecept Aromatisk Tinktur Jul med Ernst Glöggrecept Ernst 

3 kommentarer:

Annika Christensen sa...

Hej

Jag förstår att ni håller er till traditionen. Det är kul att ha några som lever vidare år efter år.
Här är det ingen som tycker om glögg så det är sällen vi har det. Det är nog bara jag så jag passar på när jag är borta att ta lite extra.
Ha en skön JUL.

Anna-Karin Rickardsson sa...

Trevligt med gamla traditioner som bevaras. Att byta ut den 95 procentiga spriten mot vanlig verkade dock förståndigt. Tack för att du delade med dig av receptet.
God Jul!
Anna-Karin

Carina sa...

GOD JUL!!!