20 april 2012

Ängen fagas

Snöglopp utanför fönstret! Men vårkänslan från helgen håller sig kvar inom mig. Då hade vitsipporna precis kommit upp så mycket på vår äng i Bergslagen att fjolårslövet lyfts från den fuktiga marken och torkat upp i solen. 

Vitsippa är vårens budbärare.


När vitsipporna knuffas med fjolårsgräs och löv för att slå ut sina blommor är det enligt gammal tradition dags att faga ängen, att räfsa ihop kvistar och löv och bränna upp.

Vitsippan lyfter fjolårslöven: dags för fagning av ängen

Vår äng är inte större än ca 400m2 och granskogen gör sig påmind med ständigt nya smågranar. Men bättre att ha en liten äng och sköta den ordentligt än att dra på sig för stora ytor. För det är just kontinuiteten i skötseln som gynnar ängsfloran!


Här har vi röjt i några år nu och i långsam takt tar vi ner träden för att kunna njuta av utsikten. Men man måste vara varsam. Om för många träd fälls på en gång frigörs på tok för mycket kväve i marken och det blir en kamp mot sly och hyggesarter som hallon och kruståtel.



Räfsning är viktigare än eldning men några år har vi bränt hela området. Då höjs pH-värdet i marken och vi hoppas kunna få bort lite mossa. Här var skuggigt när granskogen stod tät och det tar några år innan marken börjar bete sig som en fullfjädrad ängsmark igen.



 I skogskanten finns flera gamla odlingsrösen som vittnar om böndernas ständiga kamp mot all denna sten som fanns i åkertegarna. Rösena är vinterviste för ödlor och smådjur och bör hindras från att växa igen.
Nästan igenvuxet odlingsröse.

Man måste vara försiktig både när man räfsar och eldar. Kopparormen är fortfarande vinterslö och inte särskilt rädd av sig! En trevlig orm - eller egentligen en benlös ödla - att ha på tomten.


Humlorna älskar krokusen även om de inte ville vara med på bild den här gången. Sorten 'Blue Pearl' är nästan skinande vit och passar på en naturtomt. Att erbjuda vårblommande nektarrika växter är viktigt för övervintrade humlor och bin. När vårsolen värmer och de kryper ur sina  vintergömmor är de rejält hungriga.


Krokus 'Blue Pearl' älskas av humlorna.


Trots struntväder utanför fönstret vill jag önska en riktigt härlig helg.

Läs fler inlägg om ängen här:






Läs mer:
"Restaurering av ängs- och hagmarker" av Olof Johansson och Pekka Hedin, Naturvårdsverket, 1995

Sökord äng städning äng fagning vitsippor kopparorm odlingsröse röjningsarter 

6 kommentarer:

Snäckskalsdalen. sa...

Det våras och så kommer kopparödlan fram och jag såg värsta långa snoken häromdagen! Så det är nog vår även om det är lite svårt att tro det emellanåt.
Agneta kram

Marie Lithén sa...

så många härliga bilder! Mycket som jag inte visste, som att inte ta ner förmycket på en gång...har alltid tänkt på fåglarna då, inte på markens kompisar...

go helg på dig!

Hélena sa...

Att faga är underbart och det blir så vackert.
Ha det bäst!
Kram Hélena

Anita sa...

Så härlig er naturtomt verkar vara. Tänk att ha en egen äng. Det vore något det. Kopparormarna är trevliga. Såg en för ett par somrar sedan i trädgården.

Ha en fortsatt skön helg. Hoppas vädret bättrat sig.

BLOMSTERDESIGN sa...

Vilken mysig tomt med jätte vacker utsikt. Usch vad läskigt med en orm.. det har vi inte här i skåne. Vackre vitsippor. Glöm inte att anmäla dig till min utlottning. Ha en fortsatt bra helg! Kram Therese

Lars Forslin sa...

Fint att ni vårdar ängen så bra! Jag gissar att här finns inlägg där man kan se den i blom, ska leta.
Apropå mossan så tror jag att den kommer främst av ett skuggigt läge, men om marken är mycket mager så kan den ändå finnas där (hakmossa) för att gräs och örter inte förmår konkurrera. Ja, det är ju samma problemtik som i våra gräsmattor...